Εορτολόγιο Πυανεψιώνος


Για την παρουσίαση των κυριοτέρων εορτών του μηνός Πυανεψιώνος (4ου στο Αθηναϊκό ημερολόγιο) συνετέθησαν στοιχεία απο τις ελληνο-κεντρικές ιστοσελίδες:"Eλληνικής Θρησκείας" του Χείρωνα και απο την υποσελίδα "Γνωρίζετε ότι... " των Καταστημάτων Ανδρέας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική υποσελίδα της "Μαγικής Ελληνικής Γής" της Αφροδίτης.
Φέτος έτος Ελλήνων 2781 μπο (μετά πρώτης Ολυμπιάδος) η 1η Πυανεψιώνος αντιστοιχεί στην 4η Οκτωβρίου 05. Συνεπώς τα Πρωερώσια αντιστοιχούν στις 4+5-1=8 Οκτωβρίου 05 , τα Πυανέψια στις 4+7-1=10 Οκτωβρίου 05 κ.ο.κ.

Εορτές Πυανεψιώνος (Μήνας Κοίλος 29 ημερών)

Πυανεψιώνος 5η
 Προερώσια Εορτή προς τιμή της Δήμητρας και της Περσεφόνης πριν το όργωμα και την σπορά της γης.
Πυανεψιώνος 7η
Πυανέψια
Εορτή προς τιμή του Απόλλωνα και της Άρτεμις, με προσφορές όσπριων και φρούτων, κατά τη διάρκεια της πομπής της Ιερεσιώνης (κλαδιά ελιάς ή φοίνικα βουτηγμένα σε κρασί, λάδι, μέλι και διακοσμημένα με φρούτα και μαλλί) μεταφέρονται από Αμφίθαλο παιδί (που ζουν και οι δύο γονείς του) και στο τέλος ο ιερέας/ιέρεια κρεμούν την Ιερεσιώνη πάνω από την πόρτα του ναού και οι άνθρωποι πάνω από την πόρτα των σπιτιών τους και δεν το βγάζουν μέχρι να το αντικαταστήσουν του χρόνου με νέο.
Πυανεψιώνος 8η
Οσχοφόρια
Εορτή χαράς προς τον Διόνυσο και την Αριάδνη με πομπή των Οσχοφόρων (φορείς κλάδων αμπέλου, νεαροί άνδρες που μεταφέρουν κλάδους αμπέλου, ντυμένοι ως γυναίκες, σύμβολο της αδιάσπαστης ενότητας του θηλυκού και ανδρικού φύλου) και των Δειπνοφόρων (γυναίκες που μεταφέρουν τρόφιμα) ακολουθούν ιεροτελεστίες κοντά στη θάλασσα όπου ου Οσχοφόροι πετούν τους Όσχους (κλαδιά αμπέλου) στο νερό και η εορτή τελειώνει με αθλητικούς αγώνες.
Πυανεψιώνος 8η
Θιάσεια
Προς τιμή του Θησέα εορτή (κρέας και ψωμί διανέμονται στους φτωχούς), παρέλαση παιδιών (συμβολό του Θησέα ως πρότυπου στη ζωή τους) και στρατιωτικά παιχνίδια.
Πυανεψιώνος 9η
Στένια
Εορτή όπου λαμβάνουν μέρος μόνο παντρεμένες γυναίκες. ουσιαστικά είναι η εορτή ξεκινήματος των Θεσμοφοριών. Κατά την διάρκεια της εορτής, που λαμβάνει χώρα στην Ελευσίνα και στον Αλιμούντα, οι γυναίκες κάνουν αστεία μεταξύ τους και χτυπούν συμβολικά η μία την άλλη με κλαριά Λυγαριάς ακολουθούμενα από μυστηριώδες χορούς.
Πυανεψιώνος 10η-13η
Θεσμοφόρια
Εορτή προς τιμή της Δήμητρας. Μόνο οι γυναίκες συμμετέχουν και για το λόγο αυτό πρέπει να απέχουν από το σεξ για 9 μέρες. Η πρώτη μέρα αφιερώνεται στην ιεροτελεστία των Στένιων στην Ελευσίνα και την δεύτερη μέρα πάνε στο ναό της Δήμητρας στον Αλιμούντα. Εκεί γίνονται μπάνια εξαγνισμού στη θάλασσα, θυσίες χοίρων, προσφορές φρούτων, φαλλοφορίες, και ανταλλαγή ψωμιών. Από τα ιερά χάσματα ανασύρονται οι "Θεσμοί" που ρίφθηκαν κατά τα Σκυροφόρια από τις ιέρειες. Οι Θεσμοί αλείφονται με αλεύρι και αναμειγνύονται με σιτάρι για σπορά. Τις τρεις τελευταίες μέρες οι εορτές μεταφέρονται στην Αθήνα. Γίνονται πομπές με συμμετέχοντες μόνο μυημένες γυναίκες (ανυπόδητες και αχτένιστες).
Πυανεψιώνος 19η-21η??
Απατούρια ή Ομοπατόρια
Τριήμερη εορτή των νέων αγοριών και κοριτσιών ή των νεογέννητων που γεννήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και θα καταγραφούν στους καταλόγους της πόλης ως ελεύθεροι πολίτες. Γιορτάζονταν προς τιμή των θεών Διονύσου, Αθηνάς, Ηφαίστου, Διός, Εστίας.
Η πρώτη μέρα ονομαζόταν Δορπία ή Δόρπεια (δείπνο) και ήταν η μέρα ξανάσμιξης των μελών της κάθε φρατρίας (φατρίας) και παρουσίασης των νέων παιδιών απο τον γονέα ή τον επίτροπο που ήταν υπεύθυνος για αυτά. Η μέρα αυτή που οι φρατρίες έκαναν συμπόσιο μεταξύ των μελών τους ήταν αφιερωμένη στη θεά Εστία.
Η δεύτερη μέρα ονομάζεται Ανάρρυσις όπου γινόταν θυσία προβάτου ή τράγου προς τιμήν του φράτριου Διός, φρατρίας Αθηνάς και Μελαναιγίδος διονύσου. Επίσης γίνονταν και λαμπαδηδρομίες προς τιμή του Ηφαίστου.
Η τρίτη μέρα ονομάζεται Κουρεώτις και γινόταν τη μέρα αυτή η εγγραφή των παιδιών στον κατάλογο της φρατρίας αφού παρουσιάζονταν οι κούροι και οι κόρες από τον γονέα ή ανάδοχο, ο οποίος έδινε όρκο ακουμπώντας το βωμό, ότι το παιδί έχει γεννηθεί από γυναίκα νόμιμα παντρεμένη. Κατόπιν έκοβαν τα μαλλιά των παιδιών, τα οποία αφιέρωναν στους θεούς. Οι μητέρες συνέχιζαν τη θυσία τη νύχτα προς τιμή του κουροτρόφου και των χθονίων θεών (κουροτρόφες θεότητες) σε κάποιο σταυροδρόμι υπο το σεληνόφως. Ακολουθούσε έλεγχος της προόδου των σπουδών των μαθητών καθώς και απαγγελίες ποιημάτων και βράβευση των μαθητών.
Πυανεψιώνος 29η
Χάλκεια
Προς τιμή του Ήφαιστου και της Αθηνάς Εργάνης. Επίσης αυτή την ημέρα οι Εργαστίνες αρχίζουν να πλέκουν το πέπλο της Αθηνάς το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στα Παναθήναια